Chevy Nova Forum banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
1,100 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Hi there expert panel :D

We have a problem with the syclone my friend build....V6 Turbo engine aiming for 1100 Hp ( http://syclone.org/ )
Komponet failur or tuning?? we dont know and starts to run out of ideas..

Problem.. runs fat on idle when tipping the trottle it backfires from 1800 to around 2800 BUT the FAST loggs it like real FAT mixture?? runs fair from 3K and up..

When checking ignition we read a steady 0 without the FAST box but with the box in circut and 30`ignition (steady value in computer) its hoovers around 27´to 36´so fast you cant see it on the damper just what the computer loggs???? we´ve changed the FAST box with 2 other unit and the same problem occurs..

The idle and litle of the stumbles around this was a LITHLE better when changing pluggs from non projected to projected pluggs but not much

Even the injektors been checked, al wiringharnes. the crane box bypased and a regular ignition put in.. same problem..

Fuelpump is a weldon unit with a voltidge regulator unit to ceep pump rpm down when crusing and idle goes full acction went pressure or/and RPM demands it.

We´ve changed everything exept the distributor itself, but we´ve changed the parts inside it several times..

The FAST system is a self adjusting system with a lamda sond. but it goes from 12,5 to 15.1 in almost av vave form and its impossible to ceep it steady to target 13,3 just loops around

All this occurs benith 3K rpm and makes it dificult to make a good tune on the car..

anya ideas??

All help/ideas is valuble to us now..

Best regards Anders
 

·
Premium Member
Joined
·
615 Posts
Sorry cant help with your answer, but a 1100hp 6cyl cyclone :eek: Thats pretty serious.......
 

·
Premium Member
Joined
·
9,228 Posts
You might give Craig a call at Blower Drive Service (BDS) in California. Ph (562) 693-4302
http://www.blowerdriveservice.com

He's an EFI guru (actually the BDS owner) and they do systems using the FAST units. He also does a lot of live remote tuning via the Internet for people. With all his experience I'm sure he can probably help. He's very personable as well, so a pleasure to work with.
 

·
Registered
Joined
·
1,100 Posts
Discussion Starter #5
Mike , Thanks for the tip :D we try kontakt him.

Sorry fatcat, missed that we´ve changed every part on that to, even eliminated the generator IF that made som disturbance in the electronic´s

We have a secon Syclon and a Typhoone to testrun every parts we change and every part we changes works on the other 2 cars???

We even changed the distibutor last night, and the same problem occured again.. this is no computor,mapping problem, nor fuel it gets plenty. ignition seems a lithle jumpy. but runs good. but when tutching the gaspedal backfires and stumble..

Robert is a longtime customer and "oversea" friend with Harry at precision industrie, and he have given us a hint for just another possible disturbance aeria.. new test this evening.

this is anoying, the engine seems fine above 3K but for now we dont bother mapping that curve, we need to solve the stalling problem first..

Thanks for the tips..
 

·
Registered
Joined
·
1,100 Posts
Discussion Starter #6
Gates72ss, :D Yes you bet Robert is serius about this.

He´s nick name in Sweden and in syty world is "Mr Syclone" or "Syclone Robban"

Check in on his homesite and watch the movies.. BOOOOOORRRING :D the car just sits down and run straight .. looks a lithle slow, nothing exithing at all TILL you see the score board we´ve been used to see him go faste and faster every year..

His rollcage is a 7,50 et and the car is uppgraded to the rules for this..

STILL runs the car on the streets, in streetlegal insured and taxed state.

His best is 9.78 on the quartermile :D the goal is to defend the "king of Europe AWD class title" and try to put his syclone down on an 8.xx pass WITHOUT nos.. and then get it the juice to try to breake 8,50..
 

·
Registered
Joined
·
1,100 Posts
Discussion Starter #8 (Edited)
Stupid Us :D thougt wee found the wrongdoing things.. but no!!!!

We checked the valve lash and it was to tight AND 2 of the pushrods was 0.05" to long. from another engine... YES the foult found??? NOOOOOoooooo. :(

Finaly we found it and solved the problemo.. all happy about it.. and its a secret :D so you who allready read about it please silencio...
 
1 - 8 of 8 Posts
Top