4L60E transmission Low1 won't hold my truck back going down hill, why? - Chevy Nova Forum
Visit our sponsor, National Nostalgic Nova
 
Steve's Nova Site is an automotive enthusiast website dedicated to the 1962 - 1979 Chevrolet Nova, Chevy II and Acadian automobiles. We work together to preserve, restore, drive, show, race and provide fellowship for these classic cars. This is one of the best places to find information about parts, rebuilding, restoration and racing. This website is not affiliated with GM, General Motors or Chevrolet in any capacity.

Go Back   Chevy Nova Forum > Body, Chassis and Mechanical > Drivetrain & Performance


StevesNovaSite.com is the premier Chevrolet Nova Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 17th-July-2010, 12:03 PM   #1
bigdaddykane

Title: Nova Guru
iTrader: (1)
Status: Offline
Join Date: Aug 2008
Location: Cesspool, NY
Nova(s): 3rd gen Nova's
Posts: 2,062
4L60E transmission Low1 won't hold my truck back going down hill, why?

Hey guys, this question is actually for my truck, i hope some one can shed some light for me...When i put in Low 1 and gas it, it goes normal. but if i go down hill in Low 1 with out my my foot on the throttle the truck rolls like as if its in neutral without trying to bring the RPM's up and slowing down the truck and i hear some rattling,skipping noise, why? the motor used hold me back in low 1 if i didnt give any gas in the past.... also, i dont know if its because the warmer temperature outside but after driving for 20-30 minutes i hear some noise from under the truck recently and it increases and decreases with RPM....and if i turn the truck off and restart it after 30 seconds and doesnt do the noise until after 5 minutes of using it. anyone got any ideas on whats going on? my truck is a 4.3 automatic 4x4 with 62k miles on it.......
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 17th-July-2010, 02:43 PM   #2
mdw66nova
 
mdw66nova's Avatar

Title: Nova Guru
iTrader: (3)
Status: Offline
Join Date: Nov 2009
Location: New Orleans
Nova(s): 66 2dr HT 327 Powerglide
Posts: 645
Your transmission has a lockup converter. It disengages when you put on the brake. It sounds like it is now disengaging when you go downhill. The noise I have no idea but it may be related. Is the transmission stock or custom?
__________________
It's only money!
http://i911.photobucket.com/albums/a...wWheels010.jpg
  Reply With Quote
Old 17th-July-2010, 03:17 PM   #3
bigdaddykane

Title: Nova Guru
iTrader: (1)
Status: Offline
Join Date: Aug 2008
Location: Cesspool, NY
Nova(s): 3rd gen Nova's
Posts: 2,062
its all stock...im familiar with the lock up but thats not what im checking because the lock up works great. so lets say your at a top of a hill and you pull the gear lever all the way down until it bottoms and its now in 1st gear. the selector in the dash reads low1, not drive or overdrive but rather 1 . so now i let off the brake and i start rolling down this steep hill and im not giving any gas at all. the engine should hold me back and the RPM's should be going up as my speed increases. but the rpm's are not...the rpm's are staying at idle and the truck rolls free like as if its in neutral. why?
  Reply With Quote
Old 17th-July-2010, 04:28 PM   #4
Ryan V64SS
 
Ryan V64SS's Avatar

Title: Nova Guru
iTrader: (32)
Status: Offline
Join Date: Jul 2007
Location: The Bay, trick
Nova(s): 64 SS, 63 Sedan
Posts: 3,596
Might be a low gear sprag, or a band/ clutch is not applying. Sounds like it will need to be pulled.
  Reply With Quote
Old 20th-July-2010, 12:39 PM   #5
bigdaddykane

Title: Nova Guru
iTrader: (1)
Status: Offline
Join Date: Aug 2008
Location: Cesspool, NY
Nova(s): 3rd gen Nova's
Posts: 2,062
do you think it could be slightly lower line pressure from a clogged tranny filter maybe? where can i get a line pressure gauge?
  Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4L60E in a '67 67CheeseWgn Drivetrain & Performance 6 22nd-August-2007 05:21 PM
"The Hill" opens back up tonight Gota66 Drag Racing Forum 0 3rd-April-2007 04:40 PM
Couldn't hold first transmission update. MuscleDreams Drivetrain & Performance 0 25th-February-2007 07:49 PM


Site best viewed set to 1024 x 768.

All times are GMT -4. The time now is 12:10 PM.

Custom Designed for Steve's Nova Site by: vBSkinworks

 
Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Lt

Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.